niedziela, 14 września 2014

Letni przekładaniec


Letni przekładaniec to ciasto na zimno, które w swoim smaku przypomina mus piankowy. Do jego przygotowania potrzebujemy skondensowane mleko i kilka galaretek. Najlepiej użyć 3 różnych kolorów, aby ciasto ładnie się prezentowało. Jeżeli lubicie ciasta z owocami, to na samym wierzchu można ułożyć plasterki brzoskwiń. 


Składniki:
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
3 galaretki, np. agrestowa, brzoskwiniowa i niebieska (wieloowocowa)
kilka kostek białej czekolady


Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić. 


Mleko skondensowane mocno schłodzić. 


Schłodzone mleko ubić za pomocą miksera (zwiększy swoją objętość około 2-3 razy). Ubite mleko nie będzie sztywne, jedynie powstanie puszysta pianka. Przygotowaną piankę podzielić na 3 równe części. Do każdej wlać 1 galaretkę (najlepiej każdą galaretkę powoli wlewać, cały czas ubijając, aby pianka nie opadła).



Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia lub folię spożywczą. Przygotowane pianki nakładać naprzemiennie. Najlepiej do tego celu użyć łyżki stołowej i nakładać po 3-4 łyżki danego koloru, aż do wyczerpania pianek. 


Z powyższych składników przygotowałam 4 desery w pucharkach i ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm. Przygotowane ciasto na zimno włożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stężeje posypać startą białą czekoladą, ozdobić miętą i ewentualnie kolorowymi kulkami.


 Pomysł na przepis: magda-kucharzy.pl

Drukuj przepis