niedziela, 7 września 2014

Grzyby leśne w occie (maślaki i podgrzybki brunatne)


Marynowane grzyby są idealne jako zakąska na zimno. Świetnie pasują jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest naprawdę szybkie, proste i łatwe. 


Do słoików osobno wkładałam 2 rodzaje grzybów - po lewej stronie są czarne łebki, a po prawej - maślaki.


Składniki na 3-4 małe słoiki:
świeże grzyby, np. maślaki lub czarne łebki
2  małe cebule
1 łyżka gorczycy
4-5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sól
1/2 szklanki octu
2 szklanki wody



Cebulę obrać, umyć i przekroić na cztery części. Małe grzyby oczyścić (z maślaków nie trzeba zdejmować skórki!), umyć i lekko osuszyć. Do garnka wsypać grzyby, wlać wodę (tak, aby je zakryła), wsypać 1 łyżeczkę soli i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć (pojawi się biała piana), zmniejszyć ogień, całość przemieszać i gotować 15 minut.  W międzyczasie do drugiego garnka wlać 2 szklanki wody, pół szklanki octu i dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, cukier) oraz pokrojoną cebulę. Zalewę gotować kilka minut. Ugotowane grzyby odcedzić i od razu przełożyć do umytych oraz suchych słoików. Następnie grzyby zalać przygotowaną zalewą. Najlepiej za pomocą łyżki do każdego słoika włożyć kawałek cebuli. Przygotowane słoiki od razu zakręcić i postawić do góry dnem. Odwrócić dopiero wtedy, gdy słoiki będą zimne. 



Drukuj przepis