sobota, 20 września 2014

Lazania z pieczarkami, pomidorami i mięsem mielonym


Lazania to pomysł na niedzielny obiad. Powyższe danie jest czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i sycące. Polecam wcześniej podgotować makaron (każdy płat ciasta osobno!), ponieważ dzięki temu będzie idealnie miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników. 


Składniki na porcje dla 4 osób:
250 g makaronu do lazanii
500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
200 g pieczarek
1 opakowanie pomidorów z puszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka ostra
koncentrat pomidorowy
100 g masła
3 łyżki mąki pszennej
250 ml mleka
starty żółty ser
olej do smażenia


Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy będzie lekko szklista dodać czosnek i pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przygotowane warzywa przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor (na szary) przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie dodać przesmażone warzywa, pomidory z puszki. Jeżeli sos jest zbyt jasny - można dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii. 



Następnie przygotować sos beszamelowy, tzn. w małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i całość ze sobą połączyć. Masa od razu zgęstnieje. Gotować ją na małym ogniu ciągle mieszając. Pod sam koniec dodać mleko i przyprawić odrobiną soli. Gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.



Dno naczynia żaroodpornego posmarować 2 łyżkami sosu. Następnie dodać kilka płatów ugotowanego makaronu (ja dodałam 3 płaty), kilka łyżek przesmażonego mięsa z warzywami, a na sam koniec posypać żółtym serem. Układać warstwami, aż do wyczerpania składników. Z powyższych porcji powstaną 3 warstwy. Na samym wierzchu musi być ułożony makaron posmarowany sosem i posypany żółtym serem. Piec pod przykryciem około 30-40 minut w 195ºC.




Przed podaniem udekorować listkami bazylii.


Drukuj przepis