poniedziałek, 26 maja 2014

Pulpety indyczo-wieprzowe zapiekane z kaszą i botwinką


Zapiekane pulpety to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Przygotowanie samego dania zajmie wam 10 minut, a później tylko pieczenie i gotowe! Polecam to danie wszystkim osobom, które uwielbiają botwinkę.


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego indyczo-wieprzowego
1 saszetka kaszy pęczak (100 g)
2 gałązki botwinki
2 szklanki wody
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra
natka pietruszki
bazylia suszona
1 łyżka oleju bądź oliwy z oliwek


Mielone mięso przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, paprykę ostrą, bazylią i natką pietruszki. Wszystko ze sobą wymieszać i uformować pulpety, które umieścić na dnie naczynia żaroodpornego (do masy nie musicie dawać bułki tartej czy jajka). Kaszę z saszetki wsypać na pulpety, a na sam koniec dodać posiekaną botwinkę i zalać 2 szklankami wody. Na sam wierzch wlać olej i delikatnie przyprawić (solą, pieprzem) - nie mieszać! Piec bez przykrycia około 60-70 minut w 180°C. 




Pomysł i przepis na danie zaczerpnięty ze strony kotlet.tv 

Drukuj przepis