wtorek, 20 maja 2014

Sałatka ryżowa z surimi, ogórkiem konserwowym i kukurydzą



Poniższa sałatka to połączenie ryżu, paluszków surimi, kukurydzy i ogórka konserwowego. Warto dodać, że surimi to mięso ze zmielonych białych ryb. Sałatka znika w szybkim tempie. Idealna na śniadanie lub kolację. 


Składniki:

pół opakowania paluszków surimi (100 g)
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 woreczek ryżu parboiled (wg mnie najlepszy ryż do sałatek)
2 ogórki konserwowe
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu


Ryż ugotować i ostudzić. W międzyczasie ogórki pokroić w drobną kostkę, a surimi w plasterki. Do miski wsypać odsączoną kukurydzę, ogórki, paluszki surimi i ryż. Przyprawić solą i pieprzem, a za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Włożyć do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć". Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.


Drukuj przepis