wtorek, 13 maja 2014

Mintaj z piekarnika (z marchewką i porem)



Mintaj zapiekany z piekarnika, polany sosem śmietanowo-serowym - miękki, lekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa. 


Składniki:

1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja
1 obrana marchewka
1 por (biała część)
połowa soku z cytryny
125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania)
sól, pieprz
przyprawa do ryb
oliwa z oliwek
starty ser


Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut w 180°C.





Drukuj przepis