Kremówka to ciasto składające się z 3 warstw ciasta francuskiego, które jest przełożone kremem budyniowym. Poniższe ciasto jest idealne do kubka gorącej herbaty bądź kawy.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g)
1 budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią
1 żółtko
1 i 1/4 szklanki mleka
250 ml śmietany 30%
25 g masła
cukier puder
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na trzy części. Każdą część nakłuć widelcem, aby ciasto podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Piec 15 minut (tj. tak długo, aż ciasto będzie zarumienione) w 220°C, a następnie ostudzić. W międzyczasie przygotować krem budyniowy: do rondelka wlać mleko, dodać śmietanę i lekko zagotować. Następnie w 1/4 szklance mleka rozrobić budyń śmietankowy z 2 łyżkami cukru pudru i dodać go do gotującego się mleka. Chwilę gotować, cały czas mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje dodać masło i żółtko. Wszystko ze sobą wymieszać. Na jeden spód ciasta wyłożyć połowę kremu, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie wyłożyć resztą kremu i przykryć ostatnia warstwą ciasta francuskiego. Poczekać, aż budyń zgęstnieje. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz