sobota, 3 maja 2014

Szaszłyki z kurczaka z cukinią i papryką + grillowane filety z kurczaka



Dzisiaj zapraszam Was na dwa rewelacyjne i błyskawiczne przepisy na dania z grilla:
- drobiowe szaszłyki z cukinią i papryką,
- grillowane kawałki piersi z kurczaka.
Przepis dodaje do akcji: Czas na mięsa z grilla!

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka bez kości i skóry
1 czerwona papryka
1/2 sztuki cukinii
przyprawa do grilla
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz 
olej
tacki do grillowania
patyki szaszłykowe


Piersi umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części , tzw. polędwiczki. Przygotowane kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem i przyprawami do grilla i kurczaka. Delikatnie zalać olejem, aby mięso nie było suche. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Połowę polędwiczek pokroić na większą kostkę. Paprykę i cukinię umyć, a następnie pokroić (paprykę - w kostkę, a cukinię - w niezbyt grube plasterki). Patyki szaszłykowe nadziewać papryką, piersią, cukinią, ponownie piersią i papryką itd. Na tackach do grillowania ułożyć przygotowane szaszłyki i polędwiczki z kurczaka. Grillować tak długo, aż mięso się zetnie. Dzięki tackom do grillowania mięso z kurczaka będzie soczyste i nie będzie spalone. Podawać z ulubionym sosem. 




Czas na mięsa z grilla!

Drukuj przepis