środa, 21 maja 2014

Łosoś podany na szpinaku


Jeżeli nie przepadacie za szpinakiem wypróbujcie mój przepis na to warzywo. 
Po za tym połączenie łososia i szpinaku... wyśmienity smak :)
Przepis dodaje do akcji: Czas na szpinak 4!

Składniki:

świeży łosoś (porcje dopasować wg ilości osób)
250 g świeżego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 30%
100 g masła
sól, pieprz
sok z cytryny
przyprawa do sałatek ziołowo-koperkowa



Na samym początku łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do sałatek, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 25-30 minut w 180°C (najlepiej pod przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą objętość przyprawić solą oraz pieprzem, a także zalać go śmietaną 30%. Chwilę gotować, aby lekko zredukować sos. Powyższe danie najlepiej smakuje z ziemniakami. Gdy łosoś będzie gotowy to położyć go na przesmażonym szpinaku. 






Czas na szpinak 4!

Drukuj przepis