czwartek, 15 maja 2014

Brokuł z jajkiem, pomidorami i serem feta


Poniższa sałatka to idealne danie na śniadanie lub kolację. Polecam ją wszystkim osobom, które nie mają czasu na długie gotowanie, a chcą zjeść coś pożywnego, np. podczas nauki do ważnego egzaminu. Warto dodać, że porcja 200 g brokuła dostarcza dzienną dawkę witaminy C, a jajka to dobre źródło białka. Po za tym połączenie brokuła, jajek, pomidora i sera feta - to jest to!
Przepis dodaje do akcji posiłek dla maturzysty.

Składniki:

1 pomidor malinowy
1 pomidor pomarańczowy
1 mały brokuł
3 ugotowane na twardo jajka
1/2 opakowania sera feta (100 g)
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
słonecznik do posypania
pieprz
ewentualnie sól


Brokuła obrać i ugotować we wrzącej wodzie. Gdy będzie lekko miękki, zahartować zimną wodą. Do miski dodać pokrojone w kostkę: pomidory, jajka i ser feta. Następnie dodać przestudzony brokuł, a także majonez i jogurt. Doprawić solą, pieprzem. Na sam koniec wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.




Posiłek dla maturzysty

Drukuj przepis