Puszyste, biszkoptowe ciasto jogurtowe z lekko kwaśnymi śliwkami.
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
4 jajka (m)
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki (najlepiej odmrożone bądź świeże)
cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a także dodać jogurt naturalny. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka dodać do pozostałych składników. Wszystko połączyć ze sobą, na sam koniec dodać ubite białka. Na dno formy do pieczenia ułożyć kilka połówek śliwek, następnie wylać przygotowane ciasto. A na sam wierzch ułożyć resztę śliwek. Piec około 45-60 minut w 180°C, aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz