Kolejny pomysł na wykorzystanie suchych wafli. Dzisiaj zapraszam Was na mleczne kanapki, czyli wafelki przełożone masą czekoladową i mleczną. Idealne do krojenia ... i podjadania. Przepis dodaje do akcji Jak ugryźć wafla.
Składniki:
1 czubata szklanka mleka w proszku (niebieskiego)
1/4 szklanka cukru
1/4 szklanka mleka (zwykłego)
200 g masła
1 łyżka kakao
2 prostokątne wafle
W rondelku podgrzać (zwykłe) mleko wraz z cukrem. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę - stopniowo dodając do niej mleko z cukrem. Następnie dodać mleko w proszku. Najlepiej dodawać powoli i miksować na niskich obrotach. Przygotowaną masę podzielić na 2 części. Do pierwszej - dodać łyżkę kakao i wymieszać. Wafle przekroić na pół w taki sposób, aby utworzyć 4 jednakowe części. Na pierwszy wafle wyłożyć połowę masy z kakao, następnie dodać kolejny wafel i na niego wyłożyć całą białą masę. Na przedostatni wafel wyłożyć resztę masy z kakao i przykryć suchym waflem. A na sam koniec wyłożyć na masę białą. Przygotowane wafle przykryć czymś ciężkim i umieścić w lodówce. Podawać dopiero wtedy, gdy masy zgęstnieją. Przed podaniem pokroić w zgrabne kawałki.
Warstwy od spodu:
wafel
masa ciemna
wafel
masa biała
wafel
masa ciemna
wafel
Mariolu bardzo fajny pomysł na wafelki :) przyznam szczerze, że mi smaka narobiłaś :) Wyszły pięknie (i wafelki i zdjęcia :) Czekam na kolejne i dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ola
muszę zrobić! :]
OdpowiedzUsuńuwielbiam przekładane wafle. te wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na wafle ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń