poniedziałek, 19 maja 2014

Wafle mleczna kanapka



Kolejny pomysł na wykorzystanie suchych wafli. Dzisiaj zapraszam Was na mleczne kanapki, czyli wafelki przełożone masą czekoladową i mleczną. Idealne do krojenia ... i podjadania. Przepis dodaje do akcji Jak ugryźć wafla.


Składniki:

1 czubata szklanka mleka w proszku (niebieskiego)
1/4 szklanka cukru
1/4 szklanka mleka (zwykłego)
200 g masła
1 łyżka kakao
2 prostokątne wafle








W rondelku podgrzać (zwykłe) mleko wraz z cukrem. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę - stopniowo dodając do niej mleko z cukrem. Następnie dodać mleko w proszku. Najlepiej dodawać powoli i miksować na niskich obrotach. Przygotowaną masę podzielić na 2 części. Do pierwszej - dodać łyżkę kakao i wymieszać. Wafle przekroić na pół w taki sposób, aby utworzyć 4 jednakowe części. Na pierwszy wafle wyłożyć połowę masy z kakao, następnie dodać kolejny wafel i na niego wyłożyć całą białą masę. Na przedostatni wafel wyłożyć resztę masy z kakao i przykryć suchym waflem. A na sam koniec wyłożyć na masę białą. Przygotowane wafle przykryć czymś ciężkim i umieścić w lodówce. Podawać dopiero wtedy, gdy masy zgęstnieją. Przed podaniem pokroić w zgrabne kawałki. 

Warstwy od spodu:
wafel
masa ciemna
wafel
masa biała
wafel
masa ciemna
wafel

Jak ugryźć wafla

Pomysł na przepis: http://najsmaczniejsze.pl/2013/05/wafle-z-masa-mleczno-kakaowa/

Drukuj przepis