poniedziałek, 12 maja 2014

Wafle z kremem czekoladowym


Poniższe wafle są idealnie kruche i podwójnie czekoladowe, ponieważ są przełożone kremem czekoladowym, a na samym wierzchu oblane lśniącą polewą czekoladową. Przepis dodaje do akcji Jak ugryźć wafla.


Składniki:

4 prostokątne wafle
125 g masła
1/4 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki mleka
polewa czekoladowa*
orzechy laskowe do dekoracji


W małym garnuszku rozpuścić masło, a następnie dodać cukier puder. Wszystko ze sobą połączyć i ciągle mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę zdjąć z ognia, dodać kakao - ponownie wszystkie składniki ze sobą połączyć i mleko w proszku. Wymieszać. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać, aż wafle się ze sobą połączą. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową i ozdobić orzechami laskowymi. Gdy polewa zastygnie pokroić na zgrabne kawałki. 






Jak ugryźć wafla

*Moja polewa czekoladowa: 

60 g margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka żelatyny
odrobina wrzątku

W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukier puder i wszystko ze sobą wymieszać. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby nic się nie rozwarstwiło. Zdjąć z ognia, dodać gorzkie kakao i żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać aż polewa ostygnie. 



Drukuj przepis