niedziela, 18 maja 2014

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i mięsem mielonym


Zapiekanka z pomidorami i mięsem mielonym jest idealna, aby przygotować ją dzień wcześniej. Podczas odgrzewania nie zmienia smaku, więc tym bardziej ją polecam.


Składniki na 2 dosyć spore porcje:

8 (średniej wielkości) ugotowanych ziemniaków
250 g mięsa mielonego
2 pomidory (ja dałam pomarańczowego i malinowego)
1 mała czerwona cebulka
sól, pieprz
zioła prowansalskie
100 g śmietany 18%
odrobina mleka
starty ser
oliwa bądź olej




Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju). Gdy cebula się zeszkli dodać surowe mięso, wszystko smażyć na średnim ogniu tak długo, aż mięso zmieni kolor. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W międzyczasie ziemniaki obrać z łupinek i pokroić na dosyć grube plasterki. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Do miseczki dodać śmietanę, odrobinę mleka i starty ser (można delikatnie doprawić) - wszystko ze sobą wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy (bądź oleju), następnie ułożyć plasterki z ziemniaków, dodać połowę mięsa mielonego, połowę pomidorów i zalać odrobiną sosu. Ponownie przykryć ziemniakami, resztą mięsa, pomidorami i od razu dodać pozostałe plasterki ziemniaków, a także pomidorów. Wszystko zalać sosem śmietanowo-serowym. Piec około 30 minut w 180°C. 




Drukuj przepis