czwartek, 1 maja 2014

Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)


Mniszek lekarski to inna nazwa mlecza. Gdy byłam małym dzieckiem to pamiętam, że babcia przygotowywała syrop z kwiatów mniszka.  Taki miód był idealny na kanapki z masłem. Do przygotowania miodu/syropu z mniszka lekarskiego potrzebujemy trzech składników: wywar z gotowanych kwiatów mniszka (tzn. żółtych części, bez ogonków), cukier i sok z cytryny. Syrop z mniszka w swojej konsystencji i barwie przypomina prawdziwy miód.  Warto zaznaczyć, że mniszek lekarski działa pozytywnie na układ odpornościowy, a także pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej.



Składniki na ok. 1 l miodu:
500 sztuk kwiatów mlecza (bez ogonków i liści)
1 kg cukru
sok z 2 cytryn 

Kwiaty z mniszków należy zerwać z miejsc oddalonych od ruchu ulicznego, ponieważ nie chcemy aby nas syrop miał więcej toksyn, aniżeli wartości zdrowotnych. Zerwane mniszki umieścić na białych kartkach (pozostawiłam na całą noc). Dzięki temu wyjdą z nich robaczki. Przygotowane mniszki włożyć do wysokiego garnka, zalać wodą (co najmniej 1,5 l; wszystkie mniszki muszą "pływać" w wodzie) i gotować na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie, garnek zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień  mniszki przecedzić, tzn. umieścić je na durszlaku i wydusić, aby uzyskać jak najwięcej wywaru. Ponownie wywar wlać do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać (po dodaniu cukru i soku z cytryny otrzymałam 2,5 l wywaru). Gotować na bardzo małym ogniu (około 2-2,5 godziny), co jakiś czas mieszając. Im dłużej będziecie gotować, tym syrop będzie gęściejszy i ciemniejszy. Jeżeli chcecie uzyskać ciemny kolor to musicie tak długo gotować, aż pojawi się piana podczas mieszania. Gorący syrop przelać do słoików i zakręcić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.



Smaki dzieciństwa

Drukuj przepis