sobota, 13 maja 2017

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, czerwoną fasolką i kukurydzą


Co jakiś czas lubię przygotowywać sałatki z wykorzystaniem kaszy kuskus, ponieważ wystarczy ją zalać wrzątkiem, przykryć, odczekać kilka minut i już jest gotowa do spożycia :)  Dzisiaj zachęcam do przygotowania pożywnej sałatki wraz z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, tuńczyka i dużej ilości zielonej pietruszki. Taka sałatka będzie idealna na drugie śniadanie. Jeżeli staracie się jeść więcej warzyw to przygotujcie sałatkę kuskus wraz z dodatkiem pomidora, ogórka i zielonej pietruszki




Składniki na porcje dla 4-6 osób:
3/4 szklanki kaszy kuskus (około 140 g)
1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 puszka tuńczyka w oleju
1/2 dużej, czerwonej cebuli
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Kuskus przesypać do miski i zalać wrzącą wodą (musi być lekko ponad powierzchnię kaszy). Przykryć talerzem i odstawić na kilka minut. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą. Fasolkę czerwoną przełożyć na durszlak i przelać wodą. Kukurydzę  i tuńczyka odcedzić z zalewy. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do miękkiej kaszy kuskus dodać kukurydzę, fasolę, tuńczyka, cebulę i zieloną pietruszkę. Na sam koniec wlać oliwę z oliwek i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 






Drukuj przepis