sobota, 20 maja 2017

Kotleciki jajeczne


Kotleciki jajeczne to pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek oraz nadmiaru zieleniny. Wystarczy jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z posiekaną pietruszką oraz koperkiem, uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć. Takie wegetariańskie kotleciki możecie podać z sałatą masłową w sosie jogurtowym oraz genialnym puree z marchewki. Polecam :)




Składniki na porcje dla 3-4 osób (8 sztuk):
5 jajek ugotowanych na twardo (rozmiar l)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/2 pęczka koperku
1 surowe jajko
sól, pieprz
ostra papryka

bułka tarta do obtoczenia
masło lub olej do smażenia


Zieloną pietruszkę oraz koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Jajka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wbić do nich surowe jajko, dodać posiekaną zieleninę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wymieszać. Z gotowej masy uformować podłużne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni (najlepiej na maśle) z obu stron, na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu.

Od lewej: masa przed wymieszaniem i po połączeniu składników

Smażenie kotlecików jajecznych




Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książki "Rodzinna kuchnia Lidla"

Drukuj przepis