poniedziałek, 8 maja 2017

Sałatka z kaszą gryczaną, kurczakiem, pomidorem i szczypiorkiem


Jeżeli w szafie zalega Wam kasza gryczana - to zachęcam do przygotowania sałatki wraz z dodatkiem piersi kurczaka, pomidora i szczypiorku. Prosto i smacznie :) Sałatka idealna na drugie śniadanie. Na sam koniec dodam, że kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż tradycyjna palona. 



Składniki:
1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
1 filet z piersi kurczaka
1 pomidor
1/2 pęczka szczypiorku
1 mała cebula dymka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju
sól, pieprz



Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki z kurczaka. Ostudzić. W międzyczasie kaszę ugotować, ostudzić. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Do miski przesypać kaszę, dodać pomidora, kawałki piersi z kurczaka, cebulę i szczypiorek z dymki. Na sam koniec wlać łyżkę oliwy z oliwek i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.



Drukuj przepis