środa, 17 maja 2017

Sernik jagodowy pieczony


Sernik jagodowy, ze spodem ciasteczkowym, polany białą polewą przygotowaną ze śmietany 18% - idealne połączenie smaków :) Sernik nie jest mdły w smaku i bardzo ładnie się prezentuję. Do tego ciasta możecie wykorzystać mrożone jagody jak i borówki (najlepiej mieszankę owoców). 




Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm:

spód
około 150 g kruchych ciasteczek, np. owsiane wieloziarniste
1/4 kostki masła (50 g)

masa jagodowa
300 g mrożonych owoców (np. 200 g jagód i 100 g borówek)
3/4 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
3/4 szklanki zwykłego cukru (150 g)
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
4 jajka (l)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

biała polewa
250 g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru



Na samym początku przygotować spód: masło rozpuścić, ostudzić; ciasteczka zblendować na gładką masę. Do zmielonych ciasteczek wlać masło, wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć spód ciasteczkowy. Mocno ubić i formę wstawić do lodówki. W międzyczasie jagody oraz borówki rozmrozić (np. w piekarniku). Za pomocą blendera owoce zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładkie puree. Do misy przełożyć twaróg, wsypać cukier (zwykły i waniliowy), wbić jajka i za pomocą robota wszystko dokładnie wymieszać (nie miksować zbyt długo!). Na sam koniec dodać mąke (pszenną oraz ziemniaczaną), sok z cytryny i przetarte owoce. Ponownie całość wymieszać. Na spód ciasteczkowy wylać masę sernikową. Piec przez około 60-75 minut w 150ºC (upieczony sernik musi być ścięty i sprężysty z wierzchu). Na sam koniec wyłożyć polewę (śmietanę wymieszać z cukrem pudrem) i piec jeszcze przez 10 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wstawić go do lodówki, na co najmniej 12 godzin (musi mocno się schłodzić). Najlepiej kroić go na drugi dzień po przygotowaniu. 


Po lewej: przygotowywanie spodu  ciasteczkowego
Po prawej: masa sernikowa przed pieczeniem
Po lewej: przygotowywanie białej polewy
Po prawej: rozsmarowywanie jej na upieczonym serniku




Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz