piątek, 19 maja 2017

Puree z marchewki


Jeżeli znudziły się Wam gotowane ziemniaki to polecam zastąpić je - marchewkowym puree,  które swoim kolorem zachęca do jedzenia. Puree z marchewki jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Szybkie do przygotowania oraz bardzo smaczne. 



Składniki na 2-3 porcje:
4 średniej wielkości marchewki
0,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 łyżka masła
sól, biały pieprz


Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka przesypać marchewki, zalać mlekiem oraz wodą. Całość delikatnie posolić. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości marchewek. Ugotowaną marchewkę wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej (wodę z gotowania pozostawić!). Do marchewki dodać łyżkę masła. Za pomocą blendera zmiksować. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to należy dolać odrobinę wywaru z gotowania marchewek. Na sam koniec przyprawić solą oraz białym pieprzem. Wymieszać i podawać na ciepło. 





Drukuj przepis