poniedziałek, 15 maja 2017

Surówka z młodej kapusty, marchewki, jabłka i rzodkiewek


Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo smacznej, chrupiącej i pełnej witamin surówki z młodej kapusty, marchewki, jabłka oraz rzodkiewek. Poniższa surówka jest łatwa, szybka i prosta do przygotowania. Ponadto jest to dodatek idealny do młodych ziemniaków :)



Składniki:
1/2 główki młodej kapusty, np. stożkowej
1 średniej wielkości marchewka
1 kwaśne jabłko
2 rzodkiewki
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól, pieprz



Kapustę przeciąć na pół, usunąć głąb, umyć i poszatkować. Posolić oraz wymieszać. Odstawić na kilka minut. W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Rzodkiewki i obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko od razu skropić sokiem z cytryny, Do kapusty dodać marchewkę, jabłko oraz rzodkiewki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z majonezem. Posmakować i ewentualnie doprawić. Surówka najlepiej smakuje podana schłodzona.




Drukuj przepis