piątek, 12 maja 2017

Rolada biszkoptowa nadziana startymi jabłkami


Rolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na tanie w przygotowaniu ciasto. Najlepiej do ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :)




Składniki na 1 roladę:

biszkopt
3 jajka (m)
niepełna szklanka mąki pszennej (120 g)
2/3 szklanki zwykłego cukru (180 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru o smaku cytrynowym lub wanilinowym
1/2 szklanki przegotowanej, schłodzonej wody

nadzienie
3 średniej wielkości jabłka
1 galaretka o smaku agrestowym (sam proszek!)
1/2 szklanki wody

do dekoracji
cukier puder



Na samym początku przygotować mus ze startych jabłek: owoce umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka przełożyć starte jabłka i wlać 1/2 szklanki wody. Masę gotować kilka minut na małym ogniu, aż do miękkości jabłek. Na sam koniec rondelek zdjąć z ognia, wsypać proszek z galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Masę jabłkową najlepiej wstawić do lodówki, ponieważ musi zgęstnieć. Następnie zabrać się za przygotowanie rolady biszkoptowej. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać stopniowo cukier (zwykły jak i cytrynowy/wanilinowy) i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Jeśli cukier nie będzie chciał się rozpuścić to należy do białek dolać odrobinę wody. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo żółtka i wlać pozostałą wodę. Pod sam koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Przygotowanym stężonym musem ze startych jabłek posmarować rozwiniętą roladę biszkoptową. Całość ponownie zrolować. Najlepiej, aby zawinięcie było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Roladę zawinąć w folię przezroczystą i wstawić do lodówki. Mocno schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 







Drukuj przepis