poniedziałek, 21 listopada 2016

Domowy cukier waniliowy


Domowy cukier waniliowy to dodatek do ciast i deserów, który każdy z Was może samodzielnie przygotować. Wystarczy zwykły cukier wymieszać z laską (i ziarenkami) wanilii. Domowy cukier jest nieco inny w smaku jak i zapachu, a także należy dodawać go trochę więcej niż tradycyjnego cukru wanilinowego. Pomimo tego, domowy cukier waniliowy warto przygotować, ponieważ nie od dziś wiadomo, że domowe wyroby są o wiele zdrowsze niż kupne :)


Składniki na 1 słoiczek:
1 szklanka zwykłego cukru (około 230 g)
1 laska wanilii


Wanilię rozciąć, delikatnie wydrążyć nasionka i pociąć na mniejsze kawałki. Cukier wsypać do słoiczka i dodać wanilię. Dokładnie wymieszać. Nasionka są lekko wilgotne i muszą dokładnie połączyć się z cukrem. W przeciwnym razie cukier nie będzie miał waniliowego aromatu! Słoiczek zakręcić. Przechowywać w ciemnym miejscu.    




Drukuj przepis