poniedziałek, 21 listopada 2016

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym


Brokuł w sosie czosnkowym to pomysł na szybką i prostą do przygotowania przekąskę na słono. Sałatka jest mocno czosnkowa, a brokuły w całości są "otulone" sosem jogurtowo-majonezowym. Przed podaniem sałatkę należy posypać pestkami dyni lub płatkami migdałowymi. 


Składniki na porcję dla 2 osób:
1 brokuł
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki pestek dyni lub płatków migdałowych
sól, pieprz


Brokuł pokroić na mniejsze różyczki. Umyć i przełożyć na durszlak. Do garnka wlać wodę. Posolić i gdy woda zacznie wrzeć to przesypać różyczki brokuła. Gotować pod przykryciem, aż do lekkiej miękkości brokuła. Ugotowane różyczki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie do miski przełożyć jogurt, majonez i przeciśnięte ząbki czosnku. Całość doprawić solą oraz pieprzem, Na sam koniec dodać ugotowane różyczki brokuła. Wszystko ze sobą wymieszać. Sałatkę przełożyć na talerze. Przed podaniem posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.




Drukuj przepis