czwartek, 10 listopada 2016

Gołąbki w sosie dyniowym


W tym roku eksperymentuje z przepisami z dodatkiem dyni :) Na blogu znajdziecie m.in. przepis na rewelacyjną zupę dyniową przygotowaną na mleczku kokosowym lub idealnie kremowe tiramisu. Dzisiaj zachęcam do przygotowania gołąbków w sosie dyniowym. Będziecie zaskoczeni smakiem poniższego sosu - lekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego.


Składniki na porcję dla 4-6 osób:
główka białej kapusty*
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody
około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków
200 g upieczonej dyni hokkaido
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 sucha kajzerka
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
olej

koperek do dekoracji

* do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np. kapustę po bawarsku



Przygotowywanie farszu


Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Suchą bułkę zalać wrzącą wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. 

Zaparzanie kapusty

W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze dwa liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód garnka.

Formowanie gołąbków

Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami do dołu). Wyjąć wszystkie gołąbki. Na dno tego samego garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć gołąbki, do sosu dodać koncentrat i upieczoną dynię. Za pomocą blendera całość zmiksować. Na sam koniec sos doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie przełożyć do niego gołąbki i całość gotować kilka minut (co jakiś czas podlewając gołąbki). Przed podaniem, gołąbki polać sosem dyniowym i całość posypać posiekanym koperkiem.


Smażenie gołąbków
Przygotowywanie dyniowego sosu