niedziela, 6 listopada 2016

Zakwas buraczany (na barszcz czerwony)


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego zakwasu buraczanego. Mocno czerwonego, lekko winnego, a zarazem słodkiego w smaku. Idealnego do picia jak i przygotowania czerwonego barszczuWbrew pozorom przygotowanie domowego zakwasu buraczanego jest bardzo proste. Jedyną jego wadą jest  czas - zakwas potrzebuje co najmniej 7 dni na ukiszenie się. Pomimo tego - smak i aromat domowego zakwasu wszystko wynagradza :)



Składniki:
2 l przegotowanej, letniej wody
2 płaskie łyżki soli, np. morskiej gruboziarnistej
1 kg buraków, np. podłużnych (waga przed obraniem)
kilka listków laurowym
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ząbków czosnku
5 łyżek soku z kiszonych ogórków


Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie talarki (np. za pomocą szatkownicy). Do przegotowanej, letniej wody wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Pocięte buraki ułożyć w kamionce/dzbanku/dużym słoiku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku (wcześniej obranych oraz pokrojonych na mniejsze części). Przygotowane buraki zalać wodą. Na sam koniec wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków. Buraki oraz przyprawy muszą być dokładnie przykryte. Jeżeli coś wypływa, to należy to docisnąć, np. szklanką, talerzykiem. Przygotowaną kamionkę należy przykryć, np. gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni. Codziennie zakwas lekko przemieszać i sprawdzić, czy nie pojawia się biała pleśń. Czas kiszenia jest zależny od temperatury otoczenia oraz użytego naczynia. W kamionce zakwas o wiele szybciej się zakisi (sprawdzone!). Ukiszony zakwas odcedzić (buraki można wykorzystać, np. do sałatki), przelać do czystych słoików i wstawić do lodówki. 


Po lewej: buraki od razu po zalaniu wodą, po prawej: 2 dzień kiszenia buraków

Te białe plamki to pleść. Jeżeli na Waszym zakwasie pojawi się coś takiego, to niestety zakwas nie będzie jadalny.





Drukuj przepis