Czy są tutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj.
Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej:
250 g suchego maku
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki płynnego miodu (180 g)
250 g orzechów i suszonych owoców*
3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy
kilka kropelek olejku migdałowego
*do mojej masy makowej dodałam: 80 g rodzynek, 55 g daktyli suszonych, 65 g migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich
Dzień wcześniej suchy mak zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić na całą noc. Na drugi dzień, mak zmielić trzykrotnie* (bez odlewania niewchłoniętego mleka!). Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie. Orzechy drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki. Daktyle bardzo drobno pokroić lub również zmielić za pomocą maszynki. Rodzynki odsączyć i drobno posiekać. Do masy makowej dodać bakalie, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i miód. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
*mak zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach
Od lewej: mak od razu po zalaniu gorącym mlekiem, po prawej: mak po kilkunastu godzinach |
Od lewej: mak po pierwszym zmieleniu, po środku - drugie zmielenie, po prawej - trzecie zmielenie |
Łączenie wszystkich składników masy makowej |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz