sobota, 19 listopada 2016

Domowa masa makowa (z miodem)


Czy są tutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj.


Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej:
250 g suchego maku
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki płynnego miodu (180 g)
250 g orzechów i suszonych owoców*
3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy
kilka kropelek olejku migdałowego

*do mojej masy makowej dodałam: 80 g rodzynek, 55 g daktyli suszonych, 65 g migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich 


Dzień wcześniej suchy mak zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić na całą noc. Na drugi dzień, mak zmielić trzykrotnie* (bez odlewania niewchłoniętego mleka!). Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie. Orzechy drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki. Daktyle bardzo drobno pokroić lub również zmielić za pomocą maszynki. Rodzynki odsączyć i drobno posiekać. Do masy makowej dodać bakalie, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i miód. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. 

*mak zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach

Od lewej: mak od razu po zalaniu gorącym mlekiem, po prawej: mak po kilkunastu godzinach

Od lewej: mak po pierwszym zmieleniu, po środku - drugie zmielenie, po prawej - trzecie zmielenie

Łączenie wszystkich składników masy makowej



Przepis STĄD

Drukuj przepis