sobota, 26 listopada 2016

Lekkie ciasto z budyniem i masą truskawkową


Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów ani spędzania czasu na świeżym powietrzu. W związku z tym postanowiłam upiec ciasto, które swoim kolorem i zapachem przywołuje wspomnienie letnim dni. Biszkoptowy spód, krem budyniowy i warstwa owocowa przygotowania z mrożonych, zmiksowanych truskawek. Idealnie połączenie smaków :) Ciasto proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!  


Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm:

biszkopt
3 duże jajka
niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g)
niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (130 g)
połowa szklanki wody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem budyniowy
1 budyń o smaku waniliowym na 0,75 l mleka (64 g proszku)
3 szklanki zimnego mleka
3 łyżki zwykłego cukru
1 kostka miękkiego masła (200 g)

masa truskawkowa
2 galaretki, np. o smaku malinowym
1 l musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek, np. mrożonych)



Biszkopt
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, pod sam koniec dodawać stopniowo zwykły cukier, wanilinowy i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Następnie do ubitych białek stopniowo dodawać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić. 

Krem budyniowy
Do rondelka wlać 2 szklanki zimnego mleka. Dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać masę z kubka. Dokładnie wymieszać i budyń gotować około 1-2 minuty. Gęsty budyń ostudzić. Za pomocą miksera, zimny budyń połączyć z miękkim masłem. Miksować tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i powstanie jasny krem. Na upieczony biszkopt wylać krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa budyniowa stężała.


Masa truskawkowa
Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową. Mus truskawkowy przelać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący to wsypać proszek z galaretek. Całość już nie gotować i bardzo dokładnie wymieszać. Gdy mus truskawkowy zacznie lekko tężeć to wylać go na krem budyniowy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. 




Drukuj przepis