sobota, 12 listopada 2016

Racuszki dyniowe z jabłkiem


Racuchy to  słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa :) Ostatnio postanowiłam lekko zmodyfikować tradycyjny przepis na racuchy i do ciasta dodałam upieczoną, zmiksowaną dynię. Racuchy z poniższego przepisu są idealne - miękkie i puszyste. Należy tylko pamiętać o tym, aby racuchy smażyć na średnim lub małym ogniu, ponieważ nie mogą się spalić! 



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (240 g)
200 g upieczonej dyni, np. hokkaido
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
4 łyżeczki zwykłego cukru
4/5 szklanki mleka (175 g)
2 jabłka
2 jajka
szczypta soli



Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie wsypać szczyptę soli, cukier, wbić jajka i wlać letnie mleko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Upieczoną dynię zmiksować. Jabłka umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać dynię oraz jabłka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie rozgrzać patelnię i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu z obu stron (aż do zarumienienia). Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. 


Masa po lewej: przed wymieszaniem
Masa po prawej: po wyrośnięciu

Smażenie racuchów




Drukuj przepis