Kotlety mielone faszerowane żółtym serem to pomysł na
szybkie danie obiadowe. Mięso mielone przygotowane w poniższy sposób będzie
soczyste i bardzo smaczne. Najlepiej przyprawić je 30 minut przed smażeniem, aby mięso lekko „przeszło” przyprawami. Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki
100 g sera żółtego, np. w jednym kawałku
1 szklanka letniej wody lub mleka
1 szklanka letniej wody lub mleka
kilka gałązek zielonej pietruszki
1 jajko
1 czerstwa bułka
sól, pieprz
ostra papryka
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Ser żółty pokroić w zgrabną kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w letnim mleku lub wodzie. Lekko
odcisnąć z nadmiaru płynu. Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić jajko.
Dodać miękką bułkę i posiekaną zieloną
pietruszkę. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Z
przygotowanego mięsa mielonego formować kolety. Na środek położyć kostkę
żółtego sera. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć.
Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety
smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia, nie
można ich przebijać, ponieważ wypłynie z nich żółty ser.
Smażenie kotletów mielonych |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz