sobota, 5 listopada 2016

Kotlety mielone z żółtym serem


Kotlety mielone faszerowane żółtym serem to pomysł na szybkie danie obiadowe. Mięso mielone przygotowane w poniższy sposób będzie soczyste i bardzo smaczne. Najlepiej przyprawić je 30 minut przed smażeniem, aby mięso lekko „przeszło” przyprawami. Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.  



Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki
100 g sera żółtego, np. w jednym kawałku
1 szklanka letniej wody lub mleka
kilka gałązek zielonej pietruszki
1 jajko
1 czerstwa bułka
sól, pieprz
ostra papryka
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia




Ser żółty pokroić w zgrabną kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w letnim mleku lub wodzie. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić jajko. Dodać  miękką bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanego mięsa mielonego formować kolety. Na środek położyć kostkę żółtego sera. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia, nie można ich przebijać, ponieważ wypłynie z nich żółty ser. 


Smażenie kotletów mielonych




Drukuj przepis