środa, 9 listopada 2016

Tiramisu dyniowe


Czy są tutaj wielbiciele włoskiego deseru - tiramisu? :) Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnym przepisem na ten deser bądź nie możecie jeść surowych jajek, to zachęcam do przygotowania dyniowego tiramisu. Idealnie kremowego i puszystego. Najlepiej poniższy deser przygotować kilka-kilkanaście godzin przed podaniem, ponieważ musi się mocno schłodzić.  



Składniki:
około 250 g podłużnych biszkoptów
150 g upieczonej dyni hokkaido
1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml)
150 g serka mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru (70 g)
1 szklanka mocnej kawy, np. sypanej
gorzkie kakao



Kawę zaparzyć, ostudzić i przelać, aby pozbawić fusów. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder (po łyżce). Gdy cukier i śmietana połączą się ze sobą to na sam koniec dodać mascarpone oraz zmiksowaną dynię. Delikatnie wymieszać. Formę do tiramisu (np. duże naczynie żaroodporne) wyłożyć delikatnie namoczonymi biszkoptami (należy je namoczyć w kawie, z obu stron). Następnie wyłożyć połowę kremu, całość posypać gorzkim kakao, ponownie namoczone biszkopty (ułożone odwrotnie niż na spodzie - spójrz na moje zdjęcia) i reszta kremu. Tiramisu wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch tiramisu posypać gorzkim kakao. 


Ubijanie śmietany i przygotowywanie kremu dyniowo-śmietanowego

Układanie warstw: lekko namoczone biszkopty, połowa kremu dyniowego

Całość posypać gorzkim kakao

Ponownie lekko namoczone biszkopty ułożone w przeciwną stronę niż na dnie formy

Na sam wierzch krem dyniowo-śmietanowy





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis