wtorek, 29 listopada 2016

Placuszki z jabłkami


Placuszki z jabłkami to pomysł na szybką do przygotowania, tanią i bardzo smaczną przekąskę na słodko.  Idealne na drugie śniadanie. Placuszki w dniu pieczenia będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. 


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
2,5 szklanki mąki pszennej (330 g)
1 szklanka mleka
2-3 duże jabłka (najlepiej kwaśne)
2 duże jajka
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji


Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie wlać mleko, wbić jajka i dodać 1 łyżkę oleju. Całą masę wymieszać ze sobą. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w nie za grube ani za cienkie plasterki. Przygotowane kawałki jabłka włożyć do ciasta. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta wraz z kawałkiem jabłka. 
Placuszki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. 

Przygotowywanie ciasta na placuszki z jabłkami
Smażenie placuszków 



Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis