wtorek, 15 listopada 2016

Rogale marcińskie (wersja 2)


Rogale z białym makiem to słodkości, które przygotowuje tylko raz w roku :) Kilka lat temu pokazałam Wam przepis na rogale marcińskie, jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować recepturę. Do masy makowej nie dodałam miodu, jajek ani masła. Pomimo tego, nadzienie z białego maku świetnie współgra z lekko kruchym, miękkim i maślanym ciastem. Poniższe rogale przygotowałam na bazie suszonych drożdży. Ciasto najlepiej wyrobić dzień przed pieczeniem rogali, ponieważ surowe ciasto musi "poleżakować" w lodówce.


Składniki:

ciasto
5 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (745 g)
1,5 szklanki letniego mleka (360 g)
340 g masła w temperaturze pokojowej
 (260 g bardzo miękkiego i 80 g roztopionego)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
18 g suszonych drożdży
5 płaskich łyżek zwykłego cukru
szczypta soli
2 jajka

nadzienie
0,5 kg białego maku
150 g masy marcepanowej
1,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
5 podłużnych biszkoptów
100 g migdałów
50 g orzechów włoskich 
100 g orzechów brazylijskich
garść rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej lub cytrynowej
kilka kropelek aromatu migdałowego
3-4 łyżki śmietany 12%

do posmarowania
1 jajko + 2 łyżki mleka

do dekoracji
3 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
50 g posiekanych orzechów włoskich


Ciasto
(przygotować je dzień przed pieczeniem rogali)
Do mąki wsypać suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać szczyptę soli, wsypać zwykły cukier i wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko oraz roztopione, letnie masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto będzie lekko kleić się do rąk. Z przygotowanego ciasta uformować prostokąt i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować miękkie masło (260 g) pozostawiając 2 cm boki (bez masła). Górny bok ciasta przełożyć na środek, następnie dolny na środek. Boki złączyć. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Owinąć w folię i wstawić do lodówki. Po upływie 30 minut, ciasto ponownie rozwałkować i złożyć na 3 części. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Przygotowane ciasto należy bardzo dokładnie owinąć w folię, aby nie obeschło. Wstawić na całą noc do lodówki. 

Masa makowa
Suchy mak przesypać do garnka i zalać 3 szklankami wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu - mak odcedzić i bardzo dokładnie odsączyć. W międzyczasie migdały sparzyć wrzącą wodą i usunąć z nich skórkę. Rodzynki zalać wrzącą wodą i poczekać, aż lekko namiękną. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć. Mak, orzechy i odcedzone rodzynki zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach. Marcepan utrzeć z cukrem pudrem. Podczas ucierania dodawać po łyżce masy makowo-orzechowej. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać cukier waniliowy, aromat migdałowy, skórkę cytrynową, pokruszone biszkopty i śmietanę. Masę dokładnie wymieszać.    

Składanie i pieczenie rogali
Pół godziny przed składaniem rogali, ciasto wyjąć z lodówki. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Przeciąć wzdłuż na pół i wykroić trójkąty. Na każdy kawałek ciasta rozsmarować masę makową. Podstawę trójkąta delikatnie nałożyć na mak, lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa). Przygotowane rogale przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć czystym ręcznikiem. Gdy ciasto lekko podrośnie to rogale posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Piec w 180°C przez około 30 minut, aż do lekkiego zarumienienia. 

Dekoracja
Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Jeśli będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Upieczone rogale posmarować lukrem. Od razu posypać posiekanymi orzechami. Rogale podawać po zastygnięciu polewy. 

Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem, złożyć na 3 części, owinąć folią i wstawić do lodówki
Przygotowywanie masy makowej

Składanie rogali marcińskich
Przed pieczeniem rogale posmarować roztrzepanym jajkiem

Przepis z moimi modyfikacjami STĄD

Drukuj przepis