Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki
co najmniej 2 szklanki wody
1 średniej wielkości cebula
150 g boczku wędzonego
2-3 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju, następnie dodać cebulkę i boczek. Gdy całość lekko się zrumieni to dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Na sam koniec doprawić solą oraz pieprzem i posypać 1 łyżką mąki. Chwilę smażyć, cały czas mieszając. Kapustę podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz