poniedziałek, 7 listopada 2016

Oszukane gołąbki (bez zawijania)


Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi gołąbkami to zachęcam do ich przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :)


Składniki na porcję dla 4 osób:

farsz
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej
0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody
1 jajko
około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki)
sól, pieprz

sos
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
1 szklanka wody
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz




Zaparzanie kapusty
Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i przeciąć na pół. 

Przygotowywanie farszu
Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Liście kapusty drobno posiekać. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, ugotowany ryż i poszatkowaną kapustę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. 

Formowanie gołąbków
Z mięsa formować pulpety, lekko spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć mięso z obu stron, Przełożyć na talerz. Do garnka wlać sos pomidorowy, dodać wodę. Za pomocą blendera całość ze sobą zmiksować. Następnie do gładkiego sosu pomidorowego przełożyć usmażone gołąbki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Sos delikatnie posolić oraz popieprzyć. Gotować kilkanaście minut (najlepiej pod przykryciem). Pod koniec gotowania, zdjąć pokrywkę i lekko zredukować sos. 

Przed podaniem, gotowe gołąbki posypać zieloną pietruszką.





Drukuj przepis