Czy są tutaj wielbiciele czekolady? 😊 Jeśli tak to przepis na sernik czekoladowy na zimno przypadnie Wam do smaku. Poniższy sernik jest lekko kremowy, mocno czekoladowy i nie za słodki. Idealny do krojenia. Do jego przygotowania nie potrzebujecie piekarnika ani miksera. Sernik przed podaniem możecie udekorować posypanym gorzkim kakao i cukrową posypką.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
2 tabliczki czekolady (np. jedna gorzka i mleczna)
4 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki przyprawy do sernika
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
1 łyżeczka rumu
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Czekoladę jak i żelatynę lekko ostudzić. Do miski przełożyć ser. Dodać do niego cukier puder, gorzkie kakao, skórkę cytrynową, rum i przyprawę do sernika. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec wlać roztopioną czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę wylać na tortownicę. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc - do stężenia masy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz