czwartek, 17 listopada 2016

Sernik czekoladowy na zimno


Czy s膮 tutaj wielbiciele czekolady? 馃槉 Je艣li tak to przepis na sernik czekoladowy na zimno przypadnie Wam do smaku. Poni偶szy sernik jest lekko kremowy, mocno czekoladowy i nie za s艂odki. Idealny do krojenia. Do jego przygotowania nie potrzebujecie piekarnika ani miksera. Sernik przed podaniem mo偶ecie udekorowa膰 posypanym gorzkim kakao i cukrow膮 posypk膮. 



Sk艂adniki na tortownic臋 o 艣rednicy 18 cm:
0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
2 tabliczki czekolady (np. jedna gorzka i mleczna)
4 艂y偶ki cukru pudru
2 p艂askie 艂y偶ki gorzkiego kakao
3 p艂askie 艂y偶eczki 偶elatyny + 1/4 szklanki wrz膮cej wody
2 艂y偶eczki przyprawy do sernika
1/2 艂y偶eczki sk贸rki cytrynowej
1 艂y偶eczka rumu



Czekolad臋 po艂ama膰 i roztopi膰 w k膮pieli wodnej. 呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 we wrz膮cej wodzie. Czekolad臋 jak i 偶elatyn臋 lekko ostudzi膰. Do miski prze艂o偶y膰 ser. Doda膰 do niego cukier puder, gorzkie kakao, sk贸rk臋 cytrynow膮, rum i przypraw臋 do sernika. Za pomoc膮 trzepaczki sk艂adniki wymiesza膰 ze sob膮. Na sam koniec wla膰 roztopion膮 czekolad臋 i 偶elatyn臋. Dok艂adnie wymiesza膰. Przygotowan膮 mas臋 wyla膰 na tortownic臋. Wstawi膰 do lod贸wki (najlepiej na ca艂膮 noc - do st臋偶enia masy). 








Drukuj przepis