Śledzie to przekąska na zimno, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Poniższe śledzie są idealne w smaku - słodkie, a zarazem lekko słone. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjną formą podania śledzi (z cebulką i dodatkiem oleju) to zachęcam do przygotowania wersji korzennej wraz z dodatkiem cynamonu, rodzynek i pomarańczy.
Składniki:
1 opakowanie śledzi w oleju (wagowo 220-250 g)
1/2 średniej wielkości cebuli
garść rodzynek
1/2 sparzonej pomarańczy
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju roślinnego
3 goździki
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do miseczki wlać olej ze śledzi, olej roślinny, dodać miód, musztardę, rodzynki, cebulę, kulki ziela angielskiego, cynamon, sok i startą skórkę z połowy pomarańczy. Całość wymieszać. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać pokrojone śledzie. Wymieszać. Przygotowane śledzie wraz z zalewą przełożyć do słoika. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień, ponieważ rodzynki będą miękkie, a wszystkie smaki idealnie połączą się ze sobą.
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz