Nie macie pomysłu na obiad? Chcecie przygotować coś na
szybko? Jeśli tak to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Wystarczy
wyluzowane udka pokroić, przyprawić i usmażyć na patelni wraz z dodatkiem
mieszanki chińskich warzyw (marchewki, papryki, pora, kukurydzy i grzybków mun) oraz
makaronem ryżowym. Danie do przygotowania w niecałe 20 minut 😃
Składniki na porcję dla 2-3 osób:
0,4 kg wyluzowanych udek z kurczaka
150 g makaronu ryżowego wstążki
200 g mrożonej mieszanki chińskiej
2 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy
sos sojowy
sól, pieprz
Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Kukurydzę odcedzić. Czosnek obrać i drobno pokroić. W międzyczasie udka z kurczaka (bez kości i skóry) umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić pieprzem oraz sosem sojowym. Wymieszać. W woku rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć czosnek. Następnie dodać mięso. Gdy lekko się zarumieni dodać mrożone warzywa. Całość polać sosem sojowym. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać kukurydzę i odcedzony makaron. Całość razem podsmażyć (kilka minut). Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz