środa, 30 listopada 2016

Udka w sosie własnym


Udka w sosie własnym to danie mojego dzieciństwa. Miękka skórka, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka. Proste i szybkie do przygotowania. Takie udka najlepiej smakują podane z ziemniakami lub kluskami (swoje udka podałam z buraczanymi kluskami śląskimi). Zachęcam do przygotowania :)


Składniki na porcję dla 4 osób:
4 duże udka z kurczaka
woda do przykrycia mięsa (około 2 szklanki)
1 średniej wielkości cebula
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
papryka ostra 
olej do smażenia


Udka umyć, osuszyć i przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebulę obrać i przeciąć na 4 części. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć udka z obu stron na złoty kolor. Następnie wlać wodę, dodać cebulę, liście laurowe, kulki ziela angielskiego i całość ponownie lekko posolić oraz popieprzyć. Dusić pod przykryciem około 25-30 minut. 





Drukuj przepis