czwartek, 1 grudnia 2016

Śledzie po łowicku


Śledzie po łowicku to pomysł na szybką do przygotowania i bardzo smaczną przekąskę na słono. Do przygotowania poniższego dania będziecie potrzebować kilku składników: śledzi a'la matjas, marchewki, pietruszki, ogórków kiszonych oraz cebulki. Wystarczy warzywa zetrzeć na tarce i wymieszać z pokrojonymi filetami śledziowymi. 


Składniki:
3 płaty śledzi a'la matjas w oleju
2 mniejsze marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mała cebula
2 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
olej
sól, pieprz


Marchewkę i pietruszkę umyć oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać marchewkę oraz pietruszkę. Gdy lekko zmiękną to dodać cebulkę. Całość posolić oraz popieprzyć. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Warzywa ostudzić. Następnie dodać do nich ogórki kiszone i 1/3 część pokrojonych filetów. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z majonezem. Na dno naczynia przełożyć resztę filetów śledziowych i przykryć je warzywami. Śledzie wstawić do lodówki. Podawać po około 2-3 godzinach. 






Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis