poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ciasteczka na krupczatce


Ciasteczka przygotowane na mące krupczatce są idealnie chrupiące, nie za słodkie oraz maślane w smaku. Takie ciasteczka możecie przygotować z dziećmi, np. w Mikołajki. Zachęcam do pieczenia :)



Składniki na 2 talerze ciasteczek:
3 szklanki mąki krupczatki (555 g)
250 g masła (ponad 1 kostka!)
1/2 szklanki cukru pudru
40 g cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka


Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i przełożyć ją do woreczka. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Gdy ciasto będzie mocno schłodzone to podzielić je na 4 części i każdą część w miarę cienko rozwałkować. Za pomocą foremki, np. gwiazdki wyciąć ciasteczka. Następnie przełożyć je na formę do pieczenia (którą wcześniej należy wysmarować masłem). Piec około 15 minut w 195ºC (aż do zarumienienia). 





Drukuj przepis