czwartek, 22 grudnia 2016

Menu na Wigilię


Zgodnie z polską tradycją - wigilijna wieczerza rozpoczyna się wraz z pojawieniem pierwszej gwiazdki na niebie :) Na wigilijnym stole powinno być 12 potraw. Dzisiaj chciałabym zaprezentować dania, które najczęściej pojawiają się w moim domu rodzinnym na wigilijnej wieczerzy.
Jeżeli mowa o zupach - to od zawsze króluje tradycyjna zupa rybna przygotowana z karpia oraz barszcz czerwony na zakwasie. Natomiast w rodzinie mojego męża pojawia się dodatkowo zupa przygotowana z suszonych grzybów. Do zup podaję uszka, paszteciki lub makaron.

Zupy:
3.       Zupa z suszonych grzybów

Dodatki:

Barszcz czerwony na zakwasie
Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. 

Dania na ciepło:
1.       Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków
2.       Pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko z twarogiem


Smażone kawałki karpia

Obowiązkową przekąską na zimno jest karp w galarecie wraz z dodatkiem warzyw oraz smażone kawałki ryby z farszem marchewkowym :) 

Dania na zimno:
1.       Karp w galarecie
2.       Ryba po grecku
3.       Ryba po japońsku


Karp w klarowanej galarecie

Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków. 

Słodkości:
1.       Domowe pierniczki
2.       Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych
3. Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym



Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie przepis na domową krajankę piernikową. Do ich przygotowania nie potrzebujecie foremek. Pierniczki są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu. 


Krajanka piernikowa

Drukuj przepis