czwartek, 22 grudnia 2016

Menu na Wigilię


Zgodnie z polską tradycją - wigilijna wieczerza rozpoczyna się wraz z pojawieniem pierwszej gwiazdki na niebie :) Na wigilijnym stole powinno być 12 potraw. Dzisiaj chciałabym zaprezentować dania, które najczęściej pojawiają się w moim domu rodzinnym na wigilijnej wieczerzy.
Jeżeli mowa o zupach - to od zawsze króluje tradycyjna zupa rybna przygotowana z karpia oraz barszcz czerwony na zakwasie. Natomiast w rodzinie mojego męża pojawia się dodatkowo zupa przygotowana z suszonych grzybów. Do zup podaję uszka, paszteciki lub makaron.

Zupy:
3.       Zupa z suszonych grzybów

Dodatki:

Barszcz czerwony na zakwasie
Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. 

Dania na ciepło:
1.       Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków
2.       Pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko z twarogiem


Smażone kawałki karpia

Obowiązkową przekąską na zimno jest karp w galarecie wraz z dodatkiem warzyw oraz smażone kawałki ryby z farszem marchewkowym :) 

Dania na zimno:
1.       Karp w galarecie
2.       Ryba po grecku
3.       Ryba po japońsku


Karp w klarowanej galarecie

Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków. 

Słodkości:
1.       Domowe pierniczki



Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie przepis na domową krajankę piernikową. Do ich przygotowania nie potrzebujecie foremek. Pierniczki są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu. 


Krajanka piernikowa

Drukuj przepis