Zgodnie z polską tradycją - wigilijna wieczerza rozpoczyna się
wraz z pojawieniem pierwszej gwiazdki na niebie :) Na wigilijnym stole powinno być 12 potraw. Dzisiaj chciałabym zaprezentować dania, które najczęściej
pojawiają się w moim domu rodzinnym na wigilijnej wieczerzy.
Jeżeli mowa o zupach - to od zawsze króluje tradycyjna zupa
rybna przygotowana z karpia oraz barszcz czerwony na zakwasie. Natomiast w rodzinie
mojego męża pojawia się dodatkowo zupa przygotowana z suszonych grzybów. Do zup podaję uszka, paszteciki lub makaron.
Zupy:
3.
Zupa z suszonych grzybów
Dodatki:
Dania na ciepło:
1.
Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków
2.
Pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko z
twarogiem
Smażone kawałki karpia |
Obowiązkową przekąską na zimno jest karp w galarecie wraz z dodatkiem warzyw oraz smażone kawałki ryby z farszem marchewkowym :)
Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków.
Słodkości:
2.
Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych
3. Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym
3. Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym
Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie przepis na domową krajankę piernikową. Do ich przygotowania nie potrzebujecie foremek. Pierniczki są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu.
Krajanka piernikowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz