czwartek, 29 grudnia 2016

Seromakowiec


Kto ma ochot臋 na sernik i makowca zarazem? 馃榿 Dzisiaj zach臋cam do upieczenia seromakowca na kruchym cie艣cie. Ciasto jest nieco czasoch艂onne w przygotowaniu, ale w ka偶dym kolejnym dniu - o wiele lepiej smakuje. Sp贸d mo偶ecie przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej.



Sk艂adniki na form臋 20 x 40 cm:

kruchy sp贸d
2,5 szklanki m膮ki pszennej
3/4 kostki mas艂a (150 g)
1 偶贸艂tko + 1 ca艂e jajko
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 艂y偶ka g臋stej 艣mietany 18%
5 艂y偶ek cukru pudru

masa makowa
2 szklanki suchego maku (oko艂o 300 g)
1/2 kostki roztopionego mas艂a (100 g)
1 szklanka zwyk艂ego cukru
100 g bakalii, np. rodzynek, orzech贸w
4 du偶e jajka

masa serowa
1 kg twarogu
3/4 kostki mas艂a (150 g)
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka 
1 budy艅 o smaku 艣mietankowym

do dekoracji
cukrowe gwiazdki



Na samym pocz膮tku przygotowa膰 sp贸d: m膮k臋 posieka膰 z mas艂em. Nast臋pnie wbi膰 jajko, doda膰 偶贸艂tko, 艣mietan臋, wsypa膰 proszek do pieczenia i cukier. Szybko wyrobi膰 ciasto. Form臋 do pieczenia wy艂o偶y膰 papierem. Nast臋pnie prze艂o偶y膰 rozwa艂kowane ciasto. Ca艂o艣膰 nak艂u膰 widelcem i piec 10 minut w 200潞C. W mi臋dzyczasie przygotowa膰 mas臋 makow膮: mak przesypa膰 do rondelka, zala膰 wod膮 (tak, aby by艂a ponad mak) i gotowa膰 oko艂o 30 minut na ma艂ym ogniu. Mak ostudzi膰. Nast臋pnie dwukrotnie zmieli膰 na ma艂ych oczkach. Do maku doda膰 roztopione mas艂o, posiekane bakalie, wbi膰 ca艂e jajka i cukier puder. Za pomoc膮 艂y偶ki ca艂o艣膰 ze sob膮 wymiesza膰. Na podpieczony sp贸d wy艂o偶y膰 mas臋 makow膮. Na sam koniec przygotowa膰 mas臋 serow膮: twar贸g dwukrotnie zmieli膰 na ma艂ych oczkach. Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Mas艂o zmiksowa膰 z cukrem. Nast臋pnie stopniowo dodawa膰 do niego 偶贸艂tka i mas臋 twarogow膮.   Gdy sk艂adniki po艂膮cz膮 si臋 ze sob膮 to wsypa膰 budy艅. Ponownie ca艂o艣膰 zmiksowa膰. Na sam koniec doda膰 ubite bia艂ka. Ca艂o艣膰 delikatnie wymiesza膰. Mas臋 serow膮 wy艂o偶y膰 na mak. Ca艂o艣膰 piec oko艂o 1 godzin臋 w 160潞C. (a偶 do zarumienienia wierzchu ciasta). Studzi膰 w otwartym piekarniku.





Przepis ST膭D

Drukuj przepis