niedziela, 11 grudnia 2016

Karp zapiekany z pieczarkami i śmietaną


Jeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku :) Zachęcam do wypróbowania!


Składniki na porcje dla 4 osób:
1 płat z karpia (wagowo co najmniej 0,5 kg)
150 g pieczarek
1 mała cebula
7 łyżek śmietany 30%
sól, pieprz
sok z cytryny
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
posiekana, zielona pietruszka


Karpia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pokroić go na 4 części. Rybę przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Karpia obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie usmażone kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli - dodać pieczarki. Całość posolić i popieprzyć. Smażyć, aż do momentu gdy pieczarki lekko zmiękną. Na sam koniec wlać śmietanę i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany farsz przełożyć na kawałki karpia. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec około 20-25 minut w 180ºC. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. 

Przyprawione kawałki karpia

Po lewej: usmażone kawałki karpia
Po prawej: całość przed pieczeniem



Drukuj przepis