piątek, 30 grudnia 2016

Zupa rybna z (głów) karpia


Jeżeli w zamrażalniku zalegają Wam głowy z karpia to zachęcam do przygotowania zupy rybnej - delikatnej w smaku i bardzo smacznej. Wiem, że dla niektórych osób zupa rybna to horror z dzieciństwa, ale uwierzcie mi, że z czasem smaki człowieka się zmieniają. Wiem to po sobie 😋



Składniki*:
oczyszczone głowy z karpia
włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por)
liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
bazylia
cukier do smaku
ocet do smaku
słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia)
makaron do podania

*specjalnie nie podaję konkretnej ilości danych składników. 
Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora)


Do garnka przełożyć oczyszczone i umyte głowy z karpia. Całość zalać wodą. Musi przykryć wszystkie głowy z karpia. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie włoszczyznę umyć i obrać. Do gotującego się karpia dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dalej gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie włoszczyznę oraz głowy karpia wyjąć. Zupę doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem. Na sam koniec zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką (można ją wcześniej lekko zahartować w gorącym wywarze, aby się nie rozwarstwiła) oraz dodać ocet do smaku. Mięso obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Na sam koniec dodać do zupy obrane mięso z karpia oraz pokrojoną włoszczyznę. Podawać z ugotowanym makaronem. 



Drukuj przepis