sobota, 3 grudnia 2016

Ryba w pomidorowej galarecie


Ryba w pomidorowej galarecie to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych rybnych tymbalików. Świetnie smakuje i wbrew pozorom jest łatwa do przygotowania. Taka ryba idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra. 



Składniki na 8 porcji:
2 filety z białej ryby, np. dorsza (wagowo około 0,5 kg)
1,5 l wody
1 szklanka soku pomidorowego (250 ml)
1 czubata szklanka mrożonego groszku
1 duża cebula
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 goździki
sól, pieprz
ostra papryka
5 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody


Groszek odmrozić. Rybę umyć, osuszyć i każdy filet pokroić na 4 części. Do garnka wlać wodę. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz sól i pieprz. Wywar gotować około 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i włożyć filety z ryby. Gotować na małym ogniu (około 10-15 minut). Ugotowaną rybę ostudzić w wywarze. Następnie wyjąć ją oraz pozbawić ości. Wywar przecedzić przez durszlak wyłożony gazą. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru oraz sok pomidorowy. Zagotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i poczekać, aż napęcznieje. Gorący wywar zdjąć z ognia i wlać do niego żelatynę. Całość wymieszać. Na dno kokilek (lub w dużym naczyniu) wlać wywar. Poczekać, aż stężeje. Następnie dodać groszek i ugotowane filety z dorsza. Całość zalać zalewą (do 3/4 wysokości ryby). Rybę wstawić do lodówki. Gdy galareta stężeje to zalać ją pozostałym pomidorowym wywarem. Wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galareta stężeje. Przed podaniem całość można ozdobić plasterkami cytryny i świeżą pietruszką. 

Rybę w galarecie przygotowałam w małych kokilkach, aby jedno naczynko było porcją dla jednej osoby



Pomysł na przepis z "Książki Kucharskiej" Ewy Aszkiewicz

Drukuj przepis