wtorek, 13 grudnia 2016

Kruche rogaliki z masą makową


Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :)


Składniki na około 35 sztuk:

kruche ciasto
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g)
1 kostka zimnego masła (200 g)
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru (50 g)
szczypta soli
2 żółtka

nadzienie
około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu)

do dekoracji
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżeczek przegotowanej wody


Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część dosyć cienko rozwałkować na omączonym blacie. Każdy rozwałkowany kawałek podzielić na 8 części i wyciąć koło. Na najszerszy bok nałożyć czubatą łyżeczkę masy makowej. Uformować rogaliki. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec około 20-25 minut w 195ºC (do zarumienienia). Na sam koniec, rogaliki polać lukrem (najlepiej przygotować gęsty lukier). 






Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis