Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :)
Składniki na około 35 sztuk:
kruche ciasto
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g)
1 kostka zimnego masła (200 g)
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru (50 g)
szczypta soli
2 żółtka
nadzienie
około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu)
do dekoracji
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżeczek przegotowanej wody
Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część dosyć cienko rozwałkować na omączonym blacie. Każdy rozwałkowany kawałek podzielić na 8 części i wyciąć koło. Na najszerszy bok nałożyć czubatą łyżeczkę masy makowej. Uformować rogaliki. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec około 20-25 minut w 195ºC (do zarumienienia). Na sam koniec, rogaliki polać lukrem (najlepiej przygotować gęsty lukier).
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz