niedziela, 4 grudnia 2016

Szakszuka - jajka gotowane w pomidorach


Szakszuka to pomysł na ciepłe i szybkie do przygotowania śniadanie. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan". Tradycyjna szakszuka składa się z pomidorów, papryki oraz cebuli. Dzisiaj zachęcam do przygotowania jej najbardziej podstawowej wersji, czyli z dodatkiem zasmażanych pomidorów i czosnku. Jajka przygotowane w ten sposób będą miały ścięte białko i miękkie żółtko. Takie danie jest bardzo smaczne i idealnie smakuje podane ze świeżym pieczywem :) 



Składniki na porcję dla 2 osób:
2 średniej wielkości pomidory
2 duże jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
ostra papryka

ewentualnie odrobina posiekanego szczypiorku 


Pomidory umyć, nakroić na krzyż i zalać wrzącą wodą. Następnie obrać ze skórki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na małej patelni roztopić masło. Dodać czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Całość przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną i sos lekko się zredukuje. Następnie dodać szczypiorek i w pomidorach zrobić dwa wgłębienia, w które wbić jajka. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i gotować około 3-4 minuty (do ścięcia białka). Od razu podawać.







Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis