niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki po polsku


Pierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. 



Składniki:

ciasto na pierniczki
0,4 kg mąki pszennej
130 g roztopionego miodu
50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
50 g masła
2 jajka

rozczyn
½ kostki świeżych drożdży (50 g)
110 ml mleka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru

do dekoracji
1 białko
1 szklanka cukru pudru
cukrowe perełki


Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, cukier, pokruszyć świeże drożdże i wlać mleko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Odstawić na kilka-kilkanaście minut, do podrośnięcia. W międzyczasie miód i masło roztopić, ostudzić. Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie zmiksować z cukrem pudrem) i kolorowymi, cukrowymi perełkami. 






Przepis z książki "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego

Drukuj przepis