sobota, 17 grudnia 2016

Karpatka trójsmakowa


Dzisiaj zachęcam do przygotowania karpatki po królewsku - przełożonej kremem waniliowym, czekoladowym i śmietanowym. Bardzo kremowa i idealna w smaku :) Spody do karpatki możecie upiec dzień wcześniej. 



Składniki na blachę 20 x 30 cm:

ciasto
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1 szklanka wody
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem waniliowy
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g)
4 łyżeczki cukru wanilinowego
125 g margaryny
1 żółtko

krem czekoladowy
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym
125 g masła

krem śmietanowy
1 opakowanie śmietany 30% (250 ml)
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
1/3 szklanki cukru pudru

do dekoracji
cukier puder


Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Masę ostudzić. Następnie masę przełożyć do miski i stopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać proszek do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem (lub mocno posmarować tłuszczem!). Następnie rozsmarować połowę surowego ciasta. Piec 10 minut w 225ºC, a następnie 15-20 minut w 195ºC. Drugi blat ciasta przygotować w ten sam sposób. 

W międzyczasie przygotować kremy. 

Krem waniliowy
 Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka i wsypać cukier (zwykły oraz waniliowy). Zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczana i żółtko. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać masę z szklanki. Cały czas mieszać i gotować około 1 minuty. Gęsty budyń zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę ubić na miękką, puszystą masę. Na sam koniec dodawać do niej po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Wszystkie składniki muszą połączyć się ze sobą, aż do powstania jednolitego kremu. 

Krem czekoladowy
Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka. Zagotować z 3 łyżkami zwykłego cukru. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać do niego masę ze szklanki. Cały czas mieszać i gotować około 1 minuty. Gęsty budyń zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ubić na miękką, puszystą masę. Na sam koniec dodawać do niego po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Wszystkie składniki muszą połączyć się ze sobą, aż do powstania jednolitego kremu. 

Krem śmietanowy
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Na sam koniec dodać do niej cukier puder (stopniowo) i rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie wymieszać. 

Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć na niego krem waniliowy. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje to przełożyć na niego krem czekoladowy. Ponownie wstawić do lodówki. Na sam koniec rozsmarować krem śmietanowy i na sam wierzch położyć drugi płat upieczonego ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis